Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Interieur trendforecast: ‘duurzaamheid vs. augmented reality’

Posted on 0 3 m read 594 views

Waar gaat het heen met de wereld en wat zijn de trends die we de komende jaren gaan tegenkomen in ons interieur?

Realiteit

Onze realiteit. We kunnen er niet meer om heen. Opwarming van de aarde. Grondstoffen die opraken. Vervuiling. “Dat loopt vast niet zo’n vaart en lijkt allemaal zo ver weg.” Dat is vaak het eerste wat wij dachten, maar er is een verandering gaande. Voorheen sprak de doorsnee Nederlander er weinig over en waren we hier niet zo in geinteresseerd. Maar steeds meer praten wij over ‘groen’ en ‘bouwen aan de toekomst’. Door onder meer televisieprogramma’s en festivals worden we tegenwoordig ook nog eens meegenomen in deze verduurzaming van onze maatschappij.

Duurzaamheid

Naast de verduurzaming bij de consument, zien we bij ondernemers een andere beweging waar we de komende jaren steeds meer focus op gaan leggen. In alle branches en sectoren wordt gestreefd naar klimaatneutraal en ciculair. De komende jaren gaat de nadruk meer liggen op het preventief handelen om milieuvervuiling en gezondheidsproblemen te voorkomen. Er zijn start-ups ontwikkelt die samen met grote zorginstellingen en lokale stadsbestuurders zich richten op preventie.

Sustainable reality

Mensen zijn zich veel meer bewust van de wereld waarin zij leven. Er is duidelijk een omslag geweest, waardoor we ons verantwoordelijk zijn gaan voelen voor de milieuvervuiling en het veranderende klimaat. In de toekomst zullen alle sectoren duurzaam zijn en zal het productieproces en mede de wereldeconomie hierdoor veranderen. De grondstoffen worden enkel nog ecologisch en duurzaam vervaardigd.

Duurzaam leven gaat veelal gepaard met het bewust omgaan met spullen. We zien een beweging waarin mensen zich ontdoen van hun onnodige eigendommen, het ontspullen. Het streven is om rust en ruimte te creëren, zodat er plek komt voor meer creativiteit en innovatie in hun leven.

Woonpuur

Het klimaat is voor de mode ook een inspiratiebron. We zien dat kleding naast esthetisch, veel meer functioneel wordt; bijvoorbeeld een windjack met zonnecellen die je gsm kan opladen. Toekomstige kleding zal enkel bestaan uit een basiscollectie in basiskleuren, waardoor we minder kleding nodig hebben. Mannen en vrouwen kunnen vrijwel dezelfde ontwerpen dragen. De mode zal vooral gemaakt worden van gerecycelde materialen en in verschillende weefpatronen worden vervaardigd. Het ambachtelijke blijft belangerijk in deze Artisan trend, je wordt beïnvloed door de trend om iets met de hand te maken. Ontwerpers adopteren doe-het-zelfhouding, in antwoord op de populariteit van samen te ‘handwerken’. Traditionele technieken zoals weven en knopen zijn hierbij erg belangrijk. Zo ontstaat een tastbaar product met een voelbare structuur.

Woonpuur  Woonpuur  Woonpuur

Bij interieur en gebruiksproducten zien we dat de gebruiksduur en kwaliteit van producten zal veranderen, waardoor een pan of jeans een leven lang gebruikt kan gaan worden. De interieurproducten, zoals karpetten zullen naar insentiteit en duur van het gebruik veranderen van kleur of structuur. We zien dat veel van deze producten geïnspireerd zijn door de natuur, de bergtoppen en de mineralen om ons heen. De ronde vormen en de voelbare structuren.

Woonpuur  Woonpuur  Woonpuur

3d printen en virtual reality

Onze duurzamen realiteit en toegevoegde realiteit zullen in elkaar overlopen. Via je smartphone of tablet vindt er een interactie plaats met een virtuele laag, die over de werkelijkheid wordt geprojecteerd. Zo tover je in een handomdraai een braakliggend perceel om in een droomhuis of kantoorpand. Augmented reality zal van groter belang worden dan virtual reality. Dit omdat het eenvoudiger is om dit werkzaam en begrijpbaar te maken voor consumenten. De ontwikkelingen zullen snel gaan de komende jaren. Het zal mogelijk worden om in virtual reality te beeldhouwen en dit uit te printen met de 3D printer. Maar naast sculputeren ontwerpen, zullen we ook kleding en gebruiksvoorwerpen kunnen ontwerpen in virtual reality.

woonpuur  Woonpuur

De mogelijkheden die 3d printen voor ons en ontwerpers biedt is enorm. We hebben geen grootschalige verscheping van goederen, geen ruimte voor voorraad, geen onnodige voorraden die vervolgens weggegooid moeten worden. Door 3D printers kun je iets op maat specifiek voor één persoon of bedrijf maken, daarmee personaliseer je het, wat per definitie een extra waarde geeft aan dat kledingstuk of gebruiksvoorwerp. Daarnaast is het een duurzame technologie. Dit omdat er met gerecyceld materiaal geprint kan worden. Waardoor het niet milieubelastend is en ons de ruimte geeft om werkelijk alles in virtual reality te ontwerpen en uit te voeren.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.